×
Náročnost
Kvalita výuky
Organizace a struktura studia
Zaměření na teorii
Zaměření na praxi
Vyučující jako hlavní zdroj informací
Důraz na samostudium a účast na projektech
Kvalita vyučujících
Celková spokojenost
A co opáčko?
jandulina28
17. 3. 2024

Ekonomicko-manažerská studia na FF UPOL jsou vyloženě teoretický studijní program, ve srovnání s jinými VŠ v České republice vám bakalářské studium na UPOLu nedá z praxe v podstatě nic. Učitelé (až na pár výjimek - např. právo je skvělý praktický předmět!) odvykládají jen teorii z prezentace, ke zkoušce není ani potřeba nijak studovat literaturu nebo znát příklady z praxe. Pro získání titulu super, ale kdo od studia na VŠ očekává, že se naučí něco praktického z oboru, tak tady určitě spokojený nebude.

MeowNow
16. 3. 2024

UP je jedna z mála škol, kde se á studovat překlad a tlumočení na bc. Myslím, že je to super a studium rozhodně dobře připraví na reálný život překladatele. Zároveň to ale znamená spoustu času u počítače. Práce z hodiny na hodinu je opravud hodně. Většinou mi to vychází tak, že přes týden nikam nechodím a opravdu trávím všechen čas jen učením, abych si o víkendu mohla trochu oddechnout (pokud není zkouškové, tak to jde). Většina učitelů je podle mě skvělých, hlavě na lingvistické předměty. Na překladu jich je pár, u kterých mi přijde, že vyučují jen proto, aby studentům znepříjemnili život, ale dá se to přežít. Co mi přijde špatně řešené je zápis předmětů. Lépe řečeno kapacita předmětů. Pokud se vám v 1. semestru studia podaří zapsat překladatelský seminář, je to zázrak a může se stát, že budete každý semestr volat do školy, jestli by vám nemohli navýšit kapacity. Teď je ale nová akreditace oboru, u které by to snad mělo fungovat lépe. Dalším problémem, který už asi může postihnout i novou akreditaci, je to, že vám nikdo konkrétně neřekne, které předměty se vám budou hodit na začátku studia. Absolvovat aspoň 1 seminář CAT je důležité hned v 1. roce studia. Bude se vám hodit do povinných praxí ve druháku a kdekoli, pokud zkoušíte hledat práci v oboru. U cizího jazyka musíte projít 4 semestry 1 jazyka a poté vykonat zkoušku A2/B1+. Nemůžete během 4 semestrů vyzkoušet 4 různé jazyky... Prostě je důležité, zorientovat se v předmětech hned ze začátku a udělat si na studium nějaký plán, protože spousta předmětů má seminář 1 a 2 a k tomu potom zkoušku, takže nestihnete všechno splnit v posledním semestru. Změna Stagu by určitě pomohla, rozhodně by to ale mohlo být i horší. Prostředí je ale hezké. Hezká starší budova s vysokými stropy. Všude je čisto. Tak hezké záchody jsem ještě na žádné škole neviděla. Ve škole se dá koupit kafe a svačina (dokonce i veganská!), ale pokud chcete něco lepšího, za rohem jsou výborné kavárny. FF má taky výhodu v tom, že je hned naproti univerzitní knihovně, kde se dá trávit čas mezi předměty a ohřát jídlo v mikrovlnce. Kdybych se měla rozhodnout znovu, šla bych na tento obor podruhé, hlavně díky učitelům, hezkému prostředí a atmosféře.

juhon5
3. 1. 2024

Největší životní chyba byla jít na tuto fakultu. Selektivní vyučující, kteří dávají zkoušky podle sympatií a pohlaví a málokdy podle znalostí a vědomostí.

Kambo732
21. 11. 2023

FF má svoje plusy i minusy. Vše je spíše o učitelích. Například žurnalistika je asi jeden z nejlepších oboru, co se profesoru tyče. Důraz je samozřejmě na četbu, ale výuka probíhá vcelku srozumitelně a jednotlivé hodiny na sebe určitým způsobem navazují, takže vždy si doplnujete jen informace navíc. Co se týká například politologický fakulty, tak moc nadšeni nepoberete, ale to je předmět od předmětu. Sociologie já taky v pohodě…z výuky mate snadno dostupné materiály (skoro ve všech předmětech) a profesoři jsou s vámi spíše takoví kámoši.

wineandbooks
5. 11. 2023

Na UPOLU strašně záleží na tom, jaký obor a hlavně předmět máte. Někteří vyučující jsou super, dá se s nimi domluvit a mají lidský přístup. Třeba žurnalistika má takovou až rodinnou atmosféru - jedná se o malou katedru, kde se všichni tak nějak znají a člověk se tam cítí dobře. Výuka předmětů je docela kvalitní, a většina kantorů je fajn. Ačkoliv bych od žurnalistiky očekával, že se budou učitelé chovat trochu víc profesionálně a nedávat tolik najevo své politické postoje - ty nikoho totiž nezajímají a spíš kazí kvalitu výuky. Na druhou stranu filologické obory jsou katastrofální, zastaralé metody vyučování, většina kantorů mají velmi chladný přístup a dle mého až příliš tvrdý.

jaromirtalak0145
10. 5. 2023

Dost dobrá univerzita, určitě skvělá volba pro studium.

petinadvorakova51
19. 11. 2022

Zvolil abych stejně, líbí se mi to vysokoškolské prostředí a všude plno studentů a studentských akcí.

JiriPol45
4. 1. 2021

Pohoda klídek, jsem rád, že jsem zvolil UPOL /FF/

GeniusLoci
4. 8. 2020

Nemohla jsem si vybrat lépe. Studuji teď druhýn rokem žurnalistiku a nic bych neměnila.

Kubas123
19. 12. 2019

Pro mě nejlepší univerzita v České republice.

Halfmoon
11. 1. 2017

Jsem nadšen ze stylu výuky, kvality profesorů i celkově náplně mého dvouoboru, jmenovitě Filosofie a Anglická filologie.

primat10551
11. 11. 2014

Ujde, ale jednoduché, absolventi pak v praxi nepoužitelní...

Elisisie
16. 3. 2014

Myslím, že po Univerzitě Karlově je Univerzita Palackého ta druhá nejlepší co se studia historie týče.