×
Klára
Kotul

Studenti vysokých škol by volili Jiřího Drahoše v 80 %. Zeman si stojí nejlépe na Slezské univerzitě s 38 %.

Studenti českých vysokých škol mají ve své volbě jasno. Drtivá většina chce po druhém kole prezidentské volby na Hradě profesora Jiřího Drahoše. Je to výsledek, který asi nepřekvapí. Ale dorazí studenti skutečně k urnám? Chtít totiž nestačí. Podívej se s námi na výsledky blíž! Jak volili ostatní studenti na tvojí alma mater?

Drahoš má největší podporu u chemiků

V naší online anketě odpovědělo přes 5 000 studentů vysokých škol z celé republiky na otázku, koho by raději vídali dalších 5 let na Hradě. Podpora Jiřího Drahoše je jednoznačná. Nejsilnější pak na pražských vysokých školách. Na Univerzitě Karlově v Praze je řeč o celých 89 %. Ještě o procento více, tedy rovných 90 %, získal chemik a bývalý šéf Akademie věd Drahoš na Vysoké škole chemicko-technologické, tedy své domovské univerzitě.

Lehce nerozhodní technici

90 % na VŠCHT pro Drahoše asi nepřekvapí. Největší podporu má skutečně na Fakultě chemické technologie, celých 93 %. Hned sousední škola v pražských Dejvicích – tedy ČVUT – tak rozhodnutá není. Pro Drahoše tu hlasuje „jen“ 74 % studentů. Nejvíce „nalomení“ směrem k Miloši Zemanovi jsou studenti z Fakulty informačních technologií, Fakulty dopravní a Fakulty elektrotechnické. I na těchto fakultách ale získává Drahoš necelých 70 %.

Brno a Praha „drží basu“

Zemanovy preference pak u studentů lehce rostou, pokud se v Praze zaměříme na soukromé školy (např. UJAK hlásí 26 % pro Zemana). Ještě více podpory má pak u studentů v jiných městech. Masarykova univerzita v Brně je výjimkou. V podpoře Drahošovi je podobně pevná jako Univerzita Karlova. Podporou mu zde vyjadřuje 88 % studentů. Zatímco na pražské vysoké škole získal Drahoš nejvíce na Filozofické fakultě (96 %) a na Přírodovědecké fakultě (94 %), v Brně zabodoval hlavně na Fakultě sociálních studií (94 %) nebo na Ekonomicko-správní fakultě (92 %).

A kde je „Zemanovo“?

Miloš Zeman nezískal většinu na žádné univerzitě z řad respondentů. Nejvíce studentů s ním sympatizuje na Slezské univerzitě v Opavě, a to 38 %. Na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné jsou dokonce síly téměř vyrovnané. Pro Zemana by zde hlasovalo 46 % studentů, což je jeho nejsilnější výsledek mezi studenty vůbec. Ke 30 % má pak Zeman i na dvou fakultách ve Zlíně či na Ostravské univerzitě. O něco vyšší číslo jeho voličů (leč stále kolem 30 %) najdeme i na Vysoké škole báňské.

A co ty? Dorazíš?

Studenti mají, zdá se jasno. Zůstává ale otázkou, nakolik bude podpora studentů proklamovaná a kolik jich skutečně dorazí k urnám vhodit svůj hlas. Z předchozích let známe neveselé statistiky o volební účasti mladých lidí. Nyní je navíc povinnost žene k volbám už potřetí ve velice krátkém čase. V poslední době se ale blýská na lepší časy, také díky subjektům jako je třeba Česká pirátská strana, která dokázala podstatnou část mladých aktivizovat. Podle průzkumu společnosti Median z podzimu 2017 se tak k volbám určitě chystá sice jen 52 % lidí do 35 let, studenti jsou ale aktivnější. Svůj hlas se chystá nepromarnit 61 % z nich. A co budeš dělat ty?

Autor: Markéta Foitová

Foto: Unsplash.com


Autor
Klára
Vytvořeno
22. 1. 2018
Tagy