×
Klára
Kotul

Spoustu věcí si můžeš vybrat správně. Včetně vysoké školy.

Výběr vysoké školy se jeví často snazší, než doopravdy je. Prostě jen tak uděláš rozhodnutí, které ovlivní a nasměruje celou tvou budoucí kariéru. A když se pak poprvé octneš ve své nové alma mater, občas se stane, že to prostě není takové, jak sis to vysnil. Tvoje aura spokojenosti se pomalu rozplývá a ty místo líbání akademické půdy jen smutně sklopíš oči a potichu si zanadáváš. Co vlastně bývá nejčastějším zklamáním pro české vysokoškoláky? Tým Facultu na toto téma udělali průzkum. A o výsle

Fu.k the system

Nejvíc studentů bylo nepříjemně překvapených ze samotného systému. Řada lidí má představu, že vysoká je semestr plný večírků a dalších prokrastinačních akcí a když se přiblíží zkouškové, stáhnou se všichni do svých pokojů a měsíc pijí hektolitry kafe a jedou zkoušky a seminárky jak na běžícím pásu.

Ale není to tak vždycky, některé školy mají předměty nastavené tak, že plníš úkoly nebo píšeš testy v průběhu semestru. Trochu zrádné jsou i dvousemestrální předměty, které se na začátku prvního semestru tváří nevinně, ale u závěrečné zkoušky ti ten objem učiva může udělat v hlavě chaos. Hlavní je si rozmyslet, co ti vyhovuje, projít si dopředu studijní plány tebou vytipovaných oborů, a pak se ukáže, zač je toho zkouška.

V těsném závěsu za systémem se umístilo rozčarování z náročnosti studia, což vlastně s uspořádáním výuky dost souvisí. Vysoká prostě není střední, je jasné, že se sama nevystuduje. A že to občas bude nad tvoje síly. Během studia je důležité být sám k sobě upřímný. Říct si, co zvládáš a co už prostě nepůjde. A trochu myslet dopředu. Nejspíš asi nebude rozumné jít na obor, k jehož absolvování potřebuješ zkoušky z matematiky nebo statistiky, když jsi v ní nikdy nevynikal a spíš bojoval s matikářem o holé přežití.     

Co překvapilo příjemně?

Naopak příjemně překvapení jsou studenti z ochoty a kvality učitelů, celkového prostředí i technického vybavení školy. Zajímají tě další fakta z vysokoškolského prostředí? Sleduj Facult, první českou stránku, která pomáhá studentům vybírat obor snů a zorientovat se v akademickém prostředí.  

Autor článku: Kristýna Šestáková

Zdroj: Proudly.cz

Foto: Facult


Autor
Klára
Vytvořeno
27. 11. 2017
Tagy