×
Klára
Kotul

Jazykové certifikáty. Jak se v nich vyznat a jak je co nejlépe využít?

Umět jiný jazyk, než je ten náš rodný, je dneska už samozřejmost. V každém druhém pracovním inzerátu požadují minimálně angličtinu. Jak se ale odlišit od těch, kteří automaticky píšou „fluent“ aniž sami ví, jestli opravdu na takové úrovni jsou? Mějte to černé na bílém a tím i jistotu pro sebe, že opravdu něco umíte!

Vyplatí se investovat?

Na to nejde říct nic jiného než rozhodně ano. V první řadě je to investice do sebe, které jsou, jak známo, vždy nejlepší. Donutí tě to se na zkoušku připravit, tedy posune to tvoje vědomosti zase o kousek dál. Mnoho zaměstnavatelů vnímá takové osvědčení jako výhodu a spíše uchazeče na pohovor pozvou (a nebojí se jazykového faux pas). Pokud plánuješ nasbírat zkušenosti v zahraničí, tak jazyková zkouška bude v rámci přijímacího řízení tvůj nejlepší kamarád. Mnoho agentur, potažmo zahraniční zaměstnavatelé a vysoké školy, potvrzení o tvojí jazykové úrovni přímo vyžadují. K tomu všemu i některé české vysoké školy přiznávají za certifikát body navíc k přihlášce (např. právnická fakulta UK až 5 bodů). A ten pocit, když je to úspěšně za tebou a máš náskok a výhodu před ostatními, je k nezaplacení.

Z čeho vybírat?

Zkratek všude na internetu najdeš plno, až z toho jde hlava kolem. Každý typ zkoušky se liší její náročností (podle jazykového referenčního rámce od A1 – C2). Také se určitě podívej, kdo testy zprostředkovává a kam daný typ certifikátu můžeš využít (podle toho, kam se hlásíte).

Například, program TOEIC®, vyvíjený největší neziskovou vzdělávací a testovací společností na světě, ETS (Educational Testing Service), udává standard pro hodnocení jazykové vybavenosti již přes 35 let. Testy TOEIC® jsou uznávány více než 14 tisíci společnostmi, organizacemi a institucemi po celém světě. Zaměstnavatelé využívají výsledků TOEIC® testů v první řadě k ověření jazykové vybavenosti uchazečů o práci. TOEIC® testy jsou ušity na míru potřebám světového trhu práce a mezinárodním společnostem, a jsou tak užitečnou pomůckou pro studenty a absolventy právě vstupující na pracovní trh. Pokud máte zájem rozvíjet své dovednosti, odpoutat se od ostatních uchazečů o zaměstnání a zvýšit vaše šance na zisk práce snů v mezinárodní firmě, potom neváhejte, zajděte si na test a získejte jazykový certifikát TOEIC®. Může se stát klíčovým faktorem v dosáhnutí vašeho vysněného cíle.

Jak zjistím, na jaké úrovni jsem?

Mnoho zprostředkovatelů jazykových certifikátů má k dispozici vstupní testy, které ti vyhodnotí, na jakou úroveň máš momentálně šanci. Zároveň je opravdu velké množství přípravných kurzů, kde ti nejen pomůžou s jednotlivými částmi zkoušky, ale také ti poradí tu nejlepší strategii, jak test napsat. Rozhodně doporučujeme přípravu nezanedbat. Dobře umět jazyk se určitě neztratí.

Nemáte ovšem čas docházet na pravidelné doučování? Případně máte raději poklidnou individuální přípravu? To vůbec nevadí! Například ETS Global nabízí kvalitní online kurzy, které vás připraví na vámi vybranou zkoušku, kterou následně u nich můžete také složit.

TOEIC® Online Placement & Practice je unikátní kombinace rozřazovacího testu a přípravy pro zkoušku TOEIC Listening and Reading. Platforma obsahuje 2 plné testy, na bázi nejčastěji skládaného testu z angličtiny ve světě. TOEIC® Online Placement rozřazení je kompletně bezplatné, přístupné po krátké registraci. Všechny otázky jsou vybrány z originální zkoušky TOEIC® Listening and Reading. Proto je tento test opravdouvou ukázkou struktury a otázek oficiální zkoušky. Tento test ukazuje vaši úroveň dle Evropského rámce jazyků (CEFR). TOEIC® Online Practice (další část určená k nákupu) vám dává možnost přípravy ke zkoušce a analýze správných a špatných odpovědí, individuálně nebo s učitelem. Získáte přístup k 200  testovým otázkám, které jsou přístupné pro další hodnocení po dokončení testu.

Přípravný kurz nemusí stát majlant

Vzdělání je důležité, o tom žádná. A s jazykovými certifikáty neváhej. Otevřou ti dveře na mnoho zajímavých pracovních pozic a plánuješ-li vyjet do zahraničí, tak se bez něj neobejdeš. Vřele doporučujeme před zkouškou absolvovat přípravný kurz, který ti ukáže strategii, jak uspět. Dávno neplatí, že je to velká investice v řádech tisíců korun. Protože věříme, že vzdělání mladých lidí je pro naši budoucnost velmi důležité, připravili jsme ve spolupráci s ETS Global v naší sekci Dárky pro tebe překvapení – Můžeš získat přípravný kurz pro TOEIC zkoušku nebo rovnou zkoušku celou. Podívej se a vyber si to vhodné pro tebe. Přejeme ti hodně štěstí a dej nám vědět, jak se ti vedlo!


Autor
Klára
Vytvořeno
11. 4. 2018
Tagy