×
Fikus
Pavián

Darujte krevní plazmu a pomozte zachránit životy

Krevní plazma je nesmírně důležitá pro pacienty s různými onemocněními, která ohrožují kvalitu i délku jejich života. Přitom ji nelze vyrobit, jejím jediným zdrojem mohou být pouze dárci. Darování se může zúčastnit každý člověk ve věku od 18 do 65 let s tělesnou váhou nad 52 kg. Stačí podstoupit vstupní lékařskou prohlídku a věnovat 45 až 60 minut svého času. Zúčastněte se této „záchranné mise“ i vy.

Kde a jak odběry probíhají?

Odběry probíhají v moderním centrum UNICAplasma, přímo nad stanicí Hradčanská pražského metra A. Nejprve se odebere vzorek krve na laboratorní vyšetření krevního obrazu, poté se k odběrové jehle napojí jednorázová sterilní souprava pro odběr krevní plazmy. Vše je napojeno na centrifugu, která odstředí jednotlivé složky krve – červené a bílé krvinky, krevní destičky a právě plazmu. Oddělená plazma v objemu 705 až 855 ml je odváděna do plastového vaku a ostatní krevní složky se vrací zpět do krevního oběhu. Celý proces je pochopitelně zcela bezpečný a trvá přibližně 45 minut. Odběr je však potřeba u každého dárce provést alespoň dvakrát v rozmezí 90 dnů, aby bylo možné postoupit plazmu k dalšímu zpracování.

Odběr ve dvou fázích chrání pacienty

Příjemce budoucích preparátů je nutné chránit proti potenciálním přenosným chorobám, proto se po prvním odběru odebírají z plazmy vzorky na testování proti virům žloutenky, HIV, syfilisu. Poté je plazma šokově zmrazena na teplotu –25 °C a uložena. Teprve po opakovaném negativním vyšetření, tedy při druhém odběru, může být plazma převezena k výrobě celé řady léků zachraňujících lidské životy. Pravidelní dárci rovněž ocení, že jejich zdravotní stav je pod pravidelnou kontrolou.

Jaká onemocnění krevní plazma pomáhá léčit?

Krevní plazma je využívána především na léčbu hemofilie, tedy poruchy srážlivosti krve. Je ale důležitou součástí celé řady dalších preparátů například při transplantaci orgánů, při nemocích plic, jater, při popáleninách, kousnutí zvířetem nebo během závažných chirurgických zákroků.

Čísla, která překvapí:

Kolik odběrů je zapotřebí k léčbě jednoho pacienta?

  • Více než 1200 odběrů u hemofilie
  • Více než 130 odběrů u primární imunitní nedostatečnosti
  • Více než 900 odběrů u vrozeného deficitu alfa-1 antitrypsinu (geneticky podmíněná choroba postihující nejvíce plíce a játra)

V centru UNICAplasma si dárců velmi váží, a proto se o ně také náležitě starají. Kromě kompletní lékařské péče během odběru, získáte finanční odměnu 600 Kč za každý odběr, těšit se můžete na různé akce, dárky a občerstvení zdarma. Darujte krevní plazmu a pomozte nám zvrátit nepříznivý osud vážně nemocných pacientů. Pro více informací navštivte www.unicaplasma.cz.


Autor
Fikus
Vytvořeno
1. 10. 2018
Tagy