×
Klára
Kotul

Bizarní témata závěrečných prací

Každý vysokoškolský student během svého studia stojí před nelehkou otázkou: Jaké téma závěrečné práce zvolit? Nejenže je důležité zvolit téma, které je přínosné a odpovídá studovanému oboru, ale je nutné zpracovat také takové téma, které ještě nikdo nenapsal před vámi. U některých témat je však pravděpodobnost, že bude téma totožné již s existující prací naprosto minimální. V tajemném prostoru internetu totiž najdeš hned několik názvů prací, u kterých vystává otázka: Proč???

Názvy, které tě dostanou

Možná ti teď hlavou prolétne, jak vůbec někoho následující témata mohla napadnout a hlavně jak je možné, že jim vůbec takováto témata prošla. Každopádně se musíme některých autorů zastat, protože jsou jejich práce ve výsledku opravdu přínosnější, než na první pohled vypadají. To však nic nemění na tom, že dokáží pobavit. Najdeš inspiraci v naší malé sbírce bizarních témat?

Když se práce točí okolo zvířat

Co říkáš na téma: "Kůň a jeho podíl na tvorbě hodnotové orientace současné společnosti?" My mu rozhodně musíme dát palec nahoru, stejně jako práci "Tom a Jerry vs. Jen počkej, zajíci!", kterou bychom si s chutí přečetli. Chladnými nás nenechalo ani téma "Který papoušek je nevíce neurotický." Zajímá tě výsledek práce? Z práce jako nejdominantnější papoušek vyšel Shango, titul nejsubmisivnějšího papouška pak přiletěl k papouškovi Maya. Stejně nápadité je i téma "Osobnost papouška šedého (Psittacus erithacus) a její stabilita v čase."

Seriály vládnou světu bizarních témat prací

Další významnou oblastí, ve které se autoři závěrečných prací vyřádili, jsou seriály. Náš výběr začíná u tématu "Sledování seriálů jako volnočasová aktivita vysokoškolských studentů aneb Koukneme se na seriál?", pokračuje s tématem "Stereotypy v konstrukci postav seriálu Velmi křehké vztahy na základě jejich majetkových poměrů a společenské třídy" a končí u tématu "Ošklivka Katka a Chůva k pohledání optikou feministických kritik". Není tajemstvím, že si studenti často učení vyplňují sledováním seriálů. Tak proč rovnou nespojit příjemné s užitečným, že?

Zaujalo

Další téma, které jsme nepřešli bez povšimnutí, bylo "Horolezectví jako cesta k získání odvahy ve víře?", zpracované na teologické fakultě. Téma zodpovídá otázku, jestli může horolezectví člověku nabídnout hodnoty podstatné k životu. Nemohli jsme taky jinak, než se pozastavit nad tématem "Je sledování dětské lokomotivy komplementem nebo substitutem pro poptávku po styku s nezletilými?", jehož autorem je student ekonomie.

Jasný favorit?

Pomyslnou první příčku mezi bizarními tématy závěrečných prací obsadila práce z Vysoké školy ekonomické konkrétně z Katedry ekonomie s názvem "Proč nejsou plyšové kozy?" Tato práce se snaží zodpovědět otázku, proč na trhu plyšových zvířátek kozy chybí, zatímco jsou jiná zvířata, včetně parazitů a bakterií hojně zastoupená. Ostatně, když nad tím teď tak uvažujete, nezajímá tě to taky? My se jdeme hned pustit do čtení!

Zaujalo tě téma, které v našem seznamu chybí? Podělte se o něj s námi!

Autor: Hana Knopfová


Autor
Klára
Vytvořeno
5. 3. 2018
Tagy