×
Náročnost
Kvalita výuky
Organizace a struktura studia
Zaměření na teorii
Zaměření na praxi
Vyučující jako hlavní zdroj informací
Důraz na samostudium a účast na projektech
Kvalita vyučujících
Celková spokojenost
A co opáčko?
jandulina28
17. 3. 2024

Ekonomicko-manažerská studia na FF UPOL jsou vyloženě teoretický studijní program, ve srovnání s jinými VŠ v České republice vám bakalářské studium na UPOLu nedá z praxe v podstatě nic. Učitelé (až na pár výjimek - např. právo je skvělý praktický předmět!) odvykládají jen teorii z prezentace, ke zkoušce není ani potřeba nijak studovat literaturu nebo znát příklady z praxe. Pro získání titulu super, ale kdo od studia na VŠ očekává, že se naučí něco praktického z oboru, tak tady určitě spokojený nebude.

MeowNow
16. 3. 2024

UP je jedna z mála škol, kde se á studovat překlad a tlumočení na bc. Myslím, že je to super a studium rozhodně dobře připraví na reálný život překladatele. Zároveň to ale znamená spoustu času u počítače. Práce z hodiny na hodinu je opravud hodně. Většinou mi to vychází tak, že přes týden nikam nechodím a opravdu trávím všechen čas jen učením, abych si o víkendu mohla trochu oddechnout (pokud není zkouškové, tak to jde). Většina učitelů je podle mě skvělých, hlavě na lingvistické předměty. Na překladu jich je pár, u kterých mi přijde, že vyučují jen proto, aby studentům znepříjemnili život, ale dá se to přežít. Co mi přijde špatně řešené je zápis předmětů. Lépe řečeno kapacita předmětů. Pokud se vám v 1. semestru studia podaří zapsat překladatelský seminář, je to zázrak a může se stát, že budete každý semestr volat do školy, jestli by vám nemohli navýšit kapacity. Teď je ale nová akreditace oboru, u které by to snad mělo fungovat lépe. Dalším problémem, který už asi může postihnout i novou akreditaci, je to, že vám nikdo konkrétně neřekne, které předměty se vám budou hodit na začátku studia. Absolvovat aspoň 1 seminář CAT je důležité hned v 1. roce studia. Bude se vám hodit do povinných praxí ve druháku a kdekoli, pokud zkoušíte hledat práci v oboru. U cizího jazyka musíte projít 4 semestry 1 jazyka a poté vykonat zkoušku A2/B1+. Nemůžete během 4 semestrů vyzkoušet 4 různé jazyky... Prostě je důležité, zorientovat se v předmětech hned ze začátku a udělat si na studium nějaký plán, protože spousta předmětů má seminář 1 a 2 a k tomu potom zkoušku, takže nestihnete všechno splnit v posledním semestru. Změna Stagu by určitě pomohla, rozhodně by to ale mohlo být i horší. Prostředí je ale hezké. Hezká starší budova s vysokými stropy. Všude je čisto. Tak hezké záchody jsem ještě na žádné škole neviděla. Ve škole se dá koupit kafe a svačina (dokonce i veganská!), ale pokud chcete něco lepšího, za rohem jsou výborné kavárny. FF má taky výhodu v tom, že je hned naproti univerzitní knihovně, kde se dá trávit čas mezi předměty a ohřát jídlo v mikrovlnce. Kdybych se měla rozhodnout znovu, šla bych na tento obor podruhé, hlavně díky učitelům, hezkému prostředí a atmosféře.

primat-102882476
11. 3. 2024

Takhle, udělejte si každý vlastní obrázek. Mnoho studentů vám však řekne to samé. Jedna recenze zde na primátovi, patrně od nějakého "studenta" (mrk mrk), která říká, že na UPOL stačí být kvalitní student, nemá moc velkou vypovídací hodnotu. Nejlépe uděláte, když se budete zajímat o fungování fakulty a budete se bavit s lidmi, co s fakultou mají zkušenost. Na PF UPOL jsou i pěkné věci a aspekty, ale převažuje velká neprofesionalita a jistá chaotičnost celé fakulty. Je málo prostředků, málo zdrojů, málo profesorů. Katedry mají v porovnání s ostatními PF žalostně málo lidí a mnoho z nich jsou doktorandi, stane se, že vás učí někdo, kdo ani nemá titul PhD. nebo Doc. (o prof. ani nemluvím). Jistě, někdo by mohl namítnout, že to je vlastně výhoda, protože je tým vyučujících mladý a přináší nové výukové metody. S tímto ale moc nepočítejte, na mnoha seminářích se učíte čistě jen to, jak a co napsat do klauzury, což je z mého pohledu katastrofa. (Pro neznalé: klauzura je klauzurní práce, způsob zakončení mnoha předmětů na PF UPOL, který vyžaduje aplikaci právních předpisů na zadaný případ). Klauzury by měly smysl, kdyby jejich požadavkům a obtížnosti odpovídala úroveň výuky, tak tomu ale velmi často není. Na PF UP je běžné muset se doprošovat vyučujícímu o odpověď. Zdůrazňuji, že veškerá slova zde řečená nejsou paušální, ale mnoho vyučujících má v oblibě studentovi ukázat, jak je marný a hloupý, obzvláště v otázkách občanského práva. Co na plat, že na PF UP jsou údajně špičky české civilistky, když tyto špičky neumějí informace předat tak, aby termín zkoušky spolehlivě splnila většina studentů. Fakulta má, zdá se, pocit, že je ctností a výsadou, když mnoho studentů na termínu zkoušky selže a nesloží ho. Je to však skutečně výsada fakulty nebo ukazatel nějakého problému ve výuce? Z fakulty PF UP přibližně třetina - polovina ročníku odejde (z různých důvodů). Hodně z nich přechází do Brna, pokud se v právu rozhodnou po olomouckém extempore pokračovat. Věřím, že fakulta má potenciál a může dosáhnout toho, co o sobě tvrdí - kolegiality, osobního přístupu, úrovně. Zatím se to však o ní říct úplně nedá. Přeji hodně štěstí do budoucích let.

Nolife
30. 1. 2024

Kdo počítá a je smířen se dřinou, minimem volného času, nervovým vypětím a tlakem, tak tuto fakultu můžu doporučit. Hezké nové prostory + brzká dostavba nové budovy.

Rád bych touto recenzí uklidnil některé studenty hlásící se na PF UPOL, protože některé zde uvedené recenze by mě jako zájemce o studium doopravdy znejistily. Když jsem se hlásil na právnickou VŠ měl jsem percentil na PF UK i PF UPOL, nakonec jsem vybral UPOL a mám za to, že jsem si vybral více než dobře. 1. Pokud jde o náročnost studia, uvádí se, že fakulta je skutečně náročná. S uvedeným mohu souhlasit, nicméně nejde o nic nezvládnutelného. Za celou dobu studia jsem nemusel opakovat jediný předmět, většinu zkoušek mám na 1. pokus. Možná by některým komentujícím prospělo se na probíranou materii dívat jít v průběhu semestru a ne až těsně před zkouškou. Rovněž obsah zkoušky snad vždy odpovídal tomu co bylo probíráno. Standardem jsou klauzurní práce jejímž účelem je připravit studenta na řešení případů "z praxe" namísto učení se teorie nazpaměť (byť ani bez toho se v některých případech neobejdete, bez teoretických znalostí je totiž praktické řešení případů mnohdy obtížné). 2. Kvalita výuky. Kvalitu výuky je obtížné posoudit jako celek. Velmi doporučuji si na jednotlivé semináře zapisovat kapacity v oboru jako jsou doc. Hulmak, Melzer, Tegl, Havel apod. Pak získáte z olomoucké právnické fakulty nejvíce co můžete. Jedná se v současnosti o špičku české civilistiky a troufnu si říct, že v oblasti soukromého práva PF UPOL opravdu vyniká. V ostatních oblastech práva záleží vždy na vyučujícím, jde přitom nejen o kvality z hlediska odbornosti, ale i kvality jako pedagoga. Postěžovat si v tomto ohledu můžu snad jen na právo obchodních korporací, kde by fakultě neuškodilo personálně posílit (toho bylo do jisté míry dosaženo příchodem doc. Havla). 3. Pokud jde o organizaci a strukturu studia, těžiště studia se nachází v 2.- 4. ročníku. Jde asi o nejtěžší část studia. Proto je třeba zejména již v prváku dávat pozor (zejména pokud jde o praktické předměty jako - obecná část soukromého práva), později budete tyto znalosti potřebovat. PF UPOL se rovněž jako první fakulta v rámci ČR inspirovala německým modelem výuky založeným na klauzurách a praktičtějším pojetím výuky. Pokud jde např. o platné soukromé právo, budete se jo učit nejvíce semestrů v rámci všech fakult v ČR. To znamená, že na věci na které mají v Praze čas max. pár přednášek, zde máte celý semestr. Rovněž doporučuji zapojit se do praktických předmětů jako jsou právní kliniky. V rámci nich je vám umožněno řešit reálné případy s reálnými lidmi pod dohledem vyučujících z fakulty, což je taky super zkušenost do praxe. 4.Nechci se pouštět do nějakého komplexního porovnání fakult, neboť to podle mě bez vlastní zkušenosti z více z nich ani příliš nejde. Mám ale za to, že Olomouc má své přednosti a rozhodně bych se jí při volbě nebál nebo si nenechal něco rozmluvit některými zde uvedenými komentáři patrně trochu zhrzelých studentů. Samotná kvalita studia vám může být k ničemu, když nejste kvalitní student. Pak totiž nemůžete potenciálu, který vám studium na PF UPOL přináší, využít.

mallol93
24. 1. 2024

Studuji obor Aplikovaná matematika, všichni mají přátelský přistup, když něco nevíte, rádi pomůžou, všichni, nikdo si tady na nic nehraje, na všem se dá domluvit a učitelé vám nebudou házet klacky pod nohy právě naopak, jsou až velmi hodní, čemuž ale také odpovídá náročnost studia a času, pokud opravdu poctivě plníte úkoly a učíte se není hodně..

samvs
11. 1. 2024

super zážitek

juhon5
3. 1. 2024

Největší životní chyba byla jít na tuto fakultu. Selektivní vyučující, kteří dávají zkoušky podle sympatií a pohlaví a málokdy podle znalostí a vědomostí.

Kambo732
21. 11. 2023

FF má svoje plusy i minusy. Vše je spíše o učitelích. Například žurnalistika je asi jeden z nejlepších oboru, co se profesoru tyče. Důraz je samozřejmě na četbu, ale výuka probíhá vcelku srozumitelně a jednotlivé hodiny na sebe určitým způsobem navazují, takže vždy si doplnujete jen informace navíc. Co se týká například politologický fakulty, tak moc nadšeni nepoberete, ale to je předmět od předmětu. Sociologie já taky v pohodě…z výuky mate snadno dostupné materiály (skoro ve všech předmětech) a profesoři jsou s vámi spíše takoví kámoši.

wineandbooks
5. 11. 2023

Na UPOLU strašně záleží na tom, jaký obor a hlavně předmět máte. Někteří vyučující jsou super, dá se s nimi domluvit a mají lidský přístup. Třeba žurnalistika má takovou až rodinnou atmosféru - jedná se o malou katedru, kde se všichni tak nějak znají a člověk se tam cítí dobře. Výuka předmětů je docela kvalitní, a většina kantorů je fajn. Ačkoliv bych od žurnalistiky očekával, že se budou učitelé chovat trochu víc profesionálně a nedávat tolik najevo své politické postoje - ty nikoho totiž nezajímají a spíš kazí kvalitu výuky. Na druhou stranu filologické obory jsou katastrofální, zastaralé metody vyučování, většina kantorů mají velmi chladný přístup a dle mého až příliš tvrdý.

Zzzzzzzu
27. 8. 2023

Osobně znám 3 studenty, co utekli z UPOLU na MUNI. Všichni 3 mi potvrdili, že je tam studium jednodušší. Na pracovním trhu je přitom prestiž Brna nebo Prahy mnohem vyšší. Volil bych jinak :/

Fakultu nedoporučuji. Nesmyslně vysoká náročnost zápočtových testů, kvůli kterým studenti často musí opakovat celý předmět a v lepším případě je nevyhodí; některé zkoušky jsou udělatelné jen u konkrétních vyučujících. Vybírat si VŠ znovu, zvolil bych jinou právnickou fakultu nebo odlišný obor. Nestojí to za to.

jaromirtalak0145
10. 5. 2023

Dost dobrá univerzita, určitě skvělá volba pro studium.

terryvole5
6. 5. 2023

Ráda studuji na této fakultě, je to velmi hezké prostředí.

primat492588
27. 4. 2023

Tfuj...

petinadvorakova51
19. 11. 2022

Zvolil abych stejně, líbí se mi to vysokoškolské prostředí a všude plno studentů a studentských akcí.

jackieee
1. 11. 2022

S výběrem vysoké školy a hlavně fakulty jsme velmi spokojená. Je zde velmi příjemné prostředí. Škola je pěkná a moderně vybavená.

Xmil
31. 5. 2022

Univerzita Palackého je můj největší životní přešlap. Pokud vás zajímá praxe ve vedení tréninku, tady se jí zdaleka nedočkáte. Uměle postavený předmět 'trenérství' je založený na přesném opakování složitě vymyšlených definic jednoduchých pojmů a takových předmětů je tu více. Výkon a znalosti jsou nezřídka hodnoceny subjektivně a neprofesionálně. Ostatní předměty ze studia byly dobré. Nejvíce oblast psychologie, marketingu, managementu a práva ve sportu.

primat506702
2. 2. 2022

Tahle fakulta je strašná. Vše se moc řeší a zbytečně. Vnitřní prostory jsou sice nové, ale nepůsobí na mě příjemně, samé kříže a samý svatý. Za povinné předměty máme i křesťanské, i když je to úplně mimo náš obor, mou hlavní fakultou je pedagogická, která je oproti této na mnohem lepší úrovni.

Adriaanaa
2. 7. 2021

Tuto školu už nikdy víc. Jsem ráda, že už ji mám za sebou. Mám srovnání s jinou univerzitou, která byla skvělá. Pdf na UPOLu (konkrétně katedra Primární a preprimární pedagogiky) je neuvěřitelně zastaralá, chtějí pouze teorii a nejlépe definice z učebnic docentky = garantky oboru, přednášejí teoreticky o něčem, co v praxi neaplikují (mimo přednášejících ředitelů), vyučující jsou nadřazené, protivné a i mezi vyučující probíhá rivalita. Nevím, co se jim v životě stalo, ale tak necitlivé a zlé lidi jsem nikdy nepotkala. U zkoušek nemůžete dát znát nervozitu, protože se to tam "nenosí", přestože hlásají neustále o individualizaci, člověk musí vypadat velmi sebevědomě, jinak má smůlu. Nesmyslné teoretické věci, které v praxi vůbec nevyužijete a všemožné zákony. Je skvělé, když má člověk v určitých zákonech přehled, ale přeci (alespoň podle mě) nemusíme vědět naprosto vše, co tam je. Plno předmětů nemělo vyučující, samy jsme sháněly, kdo nás bude učit! Některé předměty zbytečné, i vyučující to samy naznaly. I když máte neschopenku od lékaře, chtějí po vás, abyste se na výuku dostavili (jen někteří učitelé, někteří jsou ochotní a nechají vás vypracovat pouze nějakou práci či dají náhradní termín výuky), přestože nemáte vycházky. Jediné plus, které na katedře je, že je ochotná paní studijní referentka a dobrou zkušenost mám také s Katedrou psychologie a patopsychologie. Během studia jsem totálně ztratila motivaci ke studiu a dokonce i k práci ve školství, kterou jsem měla moc ráda. Nyní v sobě hledám opět radost z učení dětí. Bohužel jsme všechny studentky v ročníku (bez výjimky) měly stejný negativní názor.

Melinda6
25. 6. 2021

Ano, je pravda, že na PF UPOL se lze snadněji dostat než na jiné PF (nepočítaje tu v Plzni). Je možné, jak se traduje, že tím když se na PF UPOL dostanou lidé s nižším IQ, tak mají samozřejmě větší problém školu vystudovat a je to pro ně o hodně náročnější. Každopádně pro člověka, který se dostal na tuto školu standartním způsobem, nebyl někde těsně nad čarou atd.. tak z vlastní zkušenosti mohu říct, že studium bylo opravdu náročné a to nejen proto, že je to prostě Právo a ne nějaké studium na PdF, ale taky proto jakým stylem výuka a zkoušení probíhá. Např. klauzury, které jsou nejednoznačné, na které se nejde často ani pořádně připravit, protože vyučující přestřelí a i kdyby jste se mohli potrhat, tak správnou odpověď nikdy nezjistíte a je jedno že daný termín neudělalo klidně i 90% lidí. Učíte se tam často takové teoretické nesmysly nazpaměť, že pak v praxi zjistíte, že je to úplně k ničemu. Ústní zkoušení taktéž nic příjemného, protože na této škole je pár vyučujících, kteří to nemají v hlavě asi úplně v pořádku a ptají se na věci, které prostě znát nejde, nebo s vámi jednají arogantně a s despektem. Samozřejmě i hodně vyučujících mají se studenty empatii a nechtějí jím schválně škodit. Můžu říct, že jak z vlastní zkušenosti, tak i z příběhů co jsem slyšela od jiných studentů, je studium na PF UPOL fakt hodně časové a psychicky náročné. Jak už tu zaznělo, náročné s malým důrazem na praxi. Určitě bych doporučila studovat na jiných Právnických fakultách.

JiriPol45
4. 1. 2021

Pohoda klídek, jsem rád, že jsem zvolil UPOL /FF/

Ginny W
20. 12. 2020

Fajn fakulta

andriss09
12. 12. 2020

je to hlavne o obore

zuzfojtova
2. 11. 2020

Líp jsem si vybrat nemohla

GeniusLoci
4. 8. 2020

Nemohla jsem si vybrat lépe. Studuji teď druhýn rokem žurnalistiku a nic bych neměnila.

vesan888
21. 4. 2020

K této fakultě opravdu nemám slov. Všechno se tady dělá zbytečně, všechno se tady řeší, jak kdyby byli jenom oni ti nejvíce potřební, vyvolení a nejdůležitější. Neberou ohled vůbec na nic. Celkově fakulta působí neskutečně depresivně, všude samý kříž, samý svatý. Nemám nic proti, ale když nechci, tak ať to nenutí i MNĚ. Studuji zde jako na přidružené fakultě, hlavní mou fakultou je Pedagogická.

Kubas123
19. 12. 2019

Pro mě nejlepší univerzita v České republice.

Meloe
21. 10. 2019

Záleží obor od oboru. Třeba chemie je na celkem dobré úrovni (anorgána, organika, nano...), zato biologie je, snad kromě hydra, totální výsměch.

nejlepší škola

leticia1994
1. 6. 2017

Studium aj ucitelia super

12pawel
16. 1. 2017

zajímé studijní obory, kvalitní a sympatičtí vyučující, velký výběr možných budoucích zaměření

Halfmoon
11. 1. 2017

Jsem nadšen ze stylu výuky, kvality profesorů i celkově náplně mého dvouoboru, jmenovitě Filosofie a Anglická filologie.

Cullenka17
10. 5. 2016

Nevybrala bych si tuto školu znovu z toho důvodu, že jsem zjistila, že nejsem schopná uspět v předmětu Matematika 1. Natož v Matematice 2 a 3

mihaelah
21. 2. 2016

Zbytečně složitá s malým důrazem na praxi.

slavka19999
13. 10. 2015

Tato vysoká škola předčila mé představy v kladném slova smyslu. Úžasné prostředí, lidé i můj oblíbený předmět matematika.

tradicniUPOL
8. 3. 2015

Univerzita Palackého v Olomouci (UPOL) patří mezi TRADIČNÍ vysoké školy, kterých u nás není až tak mnoho. To slovo tradiční je velmi důležité, jelikož s tím souvisí i mnoho jiných důležitých věcí, které absolventům zaručují větší vážnost jejich získaného diplomu, a tedy i celkově lepší investici do jejich vzdělání, pakliže tedy budou chtít na vzdělání nahlížet pouze jako na jakousi investici a odhlédnou od jeho nepopiratelné společenské hodnoty. Dnes se mnoho středoškoláků ptá, na jakou vysokou školu se vlastně vydat, která je dobrá. A přitom odpověď je zcela nasnadě a shodne se na ní i většina odborníků přes školství, chce to studovat tradiční vysoké školy (titul dnes (více než kdy dříve) není jako titul). Mezi tradiční vysoké školy patří zejména některé školy ve velkých městech, ale pozor, ne všechny, je jich jen minimum, asi každý tuší, že mezi ně bude patřit Univerzita Karlova (UK), dále pak České vysoké učení technické (ČVUT), FAMU, DAMU, některé (hlavně asi Fakulta životního prostředí) fakulty na ČZU, Vysoká škola ekonomická (VŠE) a Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Praze, v Brně pak především Masarykova univerzita (MU) a Vysoké učení technické (VUT), jako jediný (tradiční) zástupce regionálních vysokých škol vystupuje naše Univerzita Palackého (UPOL). Na UPOL se obecně nachází velmi dobrá Lékařská a Přírodovědecká fakulta + Fakulta zdravotnických věd, tyto tři fakulty snesou bez problémů srovnání s obdobnými fakultami na UK a MU, přičemž některé obory např. na Přírodovědecké fakultě UPOL jsou i kvalitnější než tytéž obory na MU. Trochu již ztrácí krok Pedagogická a Filosofická fakulta UPOL, ale stále jsou hned za UK a MU jako další v pořadí (tedy mnohem kvalitnější a prestižnější ve srovnání s regionálními školami v Hradci Králové, Liberci, Ústí nad Labem, Ostravě, Jihlavě, Českých Budějovicích, Plzni atd.). Fakultu tělesné kultury a Cyrilometodějskou fakultu asi nemá moc smysl srovnávat, jelikož se jedná o vcelku atypické fakulty. No a konečně se dostáváme k naší Právnické fakultě UPOL. Právnická fakulta UPOL se kdysi potýkala s velkými problémy, na což se už asi trochu zapomnělo, jelikož ji později se svými (mnohem závažnějšími) problémy vystřídala ZČU. Právnická fakulta UPOL je lepší než ZČU, ale u právníků je to takto: UK a MU - lidi, co mají o právo opravdu zájem, PF MU má pak pověst slušňáků, PF UK zase premiantů, pak nastupuje PF UPOL s pověstí "pouhých" snaživců, kterým však tak trochu chybí potřebné IQ a tah na branku (to si bohužel nevymýšlím, jen tlumočím rozšířené "vidění") a jako nejhorší vystupuje PF ZČU s pověstí studentů/absolventů coby naprostých "loserů", co se derou na odpadní školu. A konečně právníci hodnotí i soukromé školy s právním zaměřením, jejichž absolventy většina z nich nazývá jakýmisi "podrazáky" (asi proto, že chtějí mít vše bez námahy). Jen chci upozornit, že toto je hodně známé označení jednotlivých studentů/absolventů PF a že nemám v úmyslu tu nikoho hanit/ponižovat, spíše jen předávat znalosti a "zkušenosti" z praxe (takto na vás budou totiž nahlížet starší kolegové). Na PF UPOL není dnes žádný problém se dostat, v době populačně slabých ročníků (ročníky 2009 a 2010 byly ještě celkem dobré a silné, ale od roku 2012 je to každým rokem čím dál větší katastrofa) se na práva dostane snad každý průměrný student. A to ať už na UPOL a ZČU (která brala roky zpět opravdu naprosto kohokoli, a to i těžký intelektuální podprůměr), či v rámci CŽV na UK a MU, i když uznávám, že UK a MU má i tak v průměru mnohem kvalitnější studenty než UPOL ( o ZČU a soukromých už ani nemluvě). A když už jsme u té kvality, tak i kvalita osobností na škole a výuky je na MU nepopsatelně vyšší než na UPOL, MU je dnes naše jednoznačně nejlepší právnická fakulta. Ale i tak je PF UPOL v českém vnímaní vysokých škol spíše nadprůměrnou vysokou školou (jinými slovy tu máme snad (pokud si to tedy dobře pamatuji) někde mezi 80-90 vysokými školami, kde jich 2/3 jsou naprostý odpad, a tak není asi ani tak těžké vyniknout, že). Vezměme si namátkou třeba takovou Tulku v Liberci či UJEP v Ústí nad Labem. O UJEPU se říká, že kdo nechce jít na vysokou, ale chce zůstat na škole, tak jde na UJEP, jelikož je to kvalitou a náročností stejné jako střední škola, to samé VŠPJ v Jihlavě, VŠTEČB v Budějovicích, SU v Opavě či UHK v Hradci a další regionální školy - prostě regionální školy jsou u nás většinově bohužel stejně tragické jako naše soukromé. A TUL? (teď myslím ekonomickou fakultu na TUL) Jako jedinou seminárku v 1. semestru na navazujícím studiu měli udělat prezentaci na přilákání více studentů na TUL + na zkoušky se učí většinou jen pár hodin (mám tam známého, který mě celkem podrobně informuje o "náročnosti")..., prostě katastrofa, co k tomu asi tak více říci, no. Humanitní (= pedagogické, filosofické, teologické, sociální), ekonomické a právnické fakulty/obory jsou na soukromých vysokých školách a regionálních veřejných školách většinově opravdu těžkou katastrofou. Nevím, co je přesně cílem české vlády, ale mnohem logičtější by možná bylo, kdyby více podpořila ony tradiční vysoké školy (které mimo jiné už spoustu let získávají cca polovinu svých prostředků z vědy a výzkumu a jen cca polovinu od daňových poplatníků), než stále podporovat tragické humanitní a ekonomické regionální vysoké školy. Ale asi naše vláda chce, ať jsme "na oko" nejvzdělanějším národem na světě (nedostaneš se na tradiční vysokou školu, nebo to na ní jednoduše nezvládneš, tak přejdeš na regionální školu, ale pokud to nezvládneš ani tam, tak si zaplatíš ještě "záchranku" v podobě soukromé). Popravdě - "nás z tradičních škol" to tížit až tak přeci jen nemusí, jelikož většina zaměstnavatelů si je již dnes celkem dobře vědoma velké kvalitativní rozdílnosti našich vysokých škol (a je to naprosto fair a správné - na západě tomu není jinak a zaměstnavatelé mají zájem především o absolventy lepších, prestižnějších škol, je to tedy zcela legitimní, v souladu s právem - nijak to nesouvisí s nějakou "diskriminací", jak někteří "IQ tykve" občas nadávají na diskuzních forech ). Přeji vám, ať vyberete správnou VŠ a při svém výběru nezapomenete použít i svůj mozek, pokud ho máte, byla by škoda ho trochu "nezapřáhnout", nemyslíte?:)

HataB
31. 1. 2015

Dobrý den, dle mého názoru např. dálkové studium teologických nauk je pseudonáročné tím, že jsou spojené dva semestry dohromady. Kdo si tak asi může myslet, že lidé co pracují a mají rodiny bude mít čas na to se učit celé léto? Souhlasím s tím, že jde o fakultu, kde se zbytečně dělá věda ze spousty věcí.

bart03
24. 11. 2014

tyto zvláštní bobulovití tvorové přebývají vjeskyňovitých terasách zvaných gondoly a sají zde mateřské puky

primat10551
11. 11. 2014

Ujde, ale jednoduché, absolventi pak v praxi nepoužitelní...

rickirk
31. 7. 2014

Nejvyšší vedení bere svůj post jako blahosklonný pašalik s velkým důrazem na image a neřešení nepříjemných záležitostí. Vyučující snažící se něco navíc dělat pro studenty jsou tlačení spíše dolů, protože jejich aktivity vynucují papírování pro vedení...naopak rauty a přednášky jsou s velmi vítány jako společenské události (což neříkám, že není dobře). Stav některých kateder je katastrofální, vedoucí jezdí buď po Praze a Brně a nikomu neodpovědní služebně nejstarší zaměstnanci realizují své velké nekoncepční koncepce bez zpětné vazby respěktivě jsou schopni svými monstrakcemi pro celé ročníky zasekat nejen prostory a studenty, ale zároveň i pedagogy. Klauzurní práce jsou psány nejednoznačně a byť se snaží přiblížit realitě v těch ohromných počtech (spolu s testy a psaním žalob) se bere pouze jeden výsledek za správný. Systém není špatný ipso facto, ale nedomyšlený organizačně a nikdo nenese odpovědnost. Osobní přístup zaměňován za přezíravost a drzost ze strany pedagogů unavených z množství zkoušených. Osobní problémy pana doktora Sčerby chovat se jako zkoušející a ne jako katan a arogantní paša nikdo zřejmě nevyřeší neboť pan profesor Jelínek má náročný program a snad ani nechce vidět problémy toho, že předmět trestní právo se nestal pouze prubířským kamenem studia, ale též i návratem totalitářského systému pomyslného kapitálního trestu na UPOL. Z odstupem času u mě nevyprchalo rozčarování nad zdánlivou nesmyslností a náhodnotí úspěchu, jak to u mne bývá obvyklé , ale ona pachuť ze studia na "menší" univerzitě zůstává. Bohužel, ač by se dalo říct, že takové studium má svá pozitiva (pojem menší při existenci 4 plnohodnotných státních fakult je skutečně pouze relitivní a stále zbývá dost dobrých kantorů pro všechny), negativa malé fakulty pod rozlišovací schopnosti a laxností k organizaci převažují. Ač mi zbývá mnoho historek k zasmání je totakový smích skrz zaťaté zuby. Musím říct, že škola má i mnoho velmi dobrých pedagogů s velkým osobním nasazením, ale u těch většinou neskončíte těžkým nejednoznačným testům, snaze nachytávat studenty na větvi vlastních právněteoretických definic a neprofesionálním chováním

mispulilina
12. 7. 2014

Přešla jsem z z Ostravské univerzity, takže můžu porovnávat. UP má jen velké jméno, ale to je vše. Katedra biologie troskotá především na vyučujících. Až na pár vyjimek je složena z individuí, které si honí ego na úkor studentů a mohou si dovolit téměř vše. Studium doprovází neustálá nejistota a chaos, protože nikdo nic neví (příklad státnicové okruhy se nám měnily ještě den před státnicemi a státnicích pří zkoušení systému živočichů se vyučující v polovině dozvěděl, že systém živočichů na státnicích letos není - vůbec nevadilo, že se jednalo o obrovský okruh a my jsme se ho zbytečně učili). Málo který vyučující Vám poskytne dostačující materiály, často doporučí jen anglickou literaturu, což by se dalo přežít, kdyby aspoň přednášky za něco stály. Pokud volíte mezi Ostravskou a UP určitě doporučuji Ostravskou. Možná jsou tam mírně vyšší nároky na vědomosti, ale ke všemu dostanete skripta. Vyučující jsou převážně příjemní a snaživí, neponižují Vás a nejsou zlomyslní.

mrnousek1
21. 6. 2014

Celkově záleží v konečném výsledku jen a jen na vás.

Elisisie
16. 3. 2014

Myslím, že po Univerzitě Karlově je Univerzita Palackého ta druhá nejlepší co se studia historie týče.