×

Hodnocení školy

Mendelova univerzita v Brně

Náročnost
Kvalita výuky
Organizace a struktura studia
Zaměření na teorii
Zaměření na praxi
Vyučující jako hlavní zdroj informací
Důraz na samostudium a účast na projektech
Kvalita vyučujících
Celková spokojenost
A co opáčko?
viki_sek
11. 1. 2024

Náročná fakulta, ale vyrovná to skvělý kolektiv a opora ze všech stran

Bloom@118
9. 1. 2024

This place is awesome for studying! The teachers are super helpful, and honestly, all of them are great but I can't remember all their names. I don't want to leave anyone out, because everyone's been so cool to me and other students. Sometimes the courses can be challenging, but it's all part of the journey, you know? I'm from Pakistan, and I gotta say, I've never felt any racism or anything like that from the faculty or other Czech students. I'm so proud to be part of this faculty, and I wanna represent it as a volunteer ambassador as best as I can!

remeedios
7. 1. 2024

Bohužel, na fakultě se zaspalo, jelikož dlouhou dobu škola neměla pořádnou konkurenci ve výuce oboru krajinářská architektura. Při studiu bylo nejvíce frustrující, že přestože student vynaloží velké množství času (především na zpracovávání projektů a atelierových prací), naučí se jen velmi málo ze skutečné oborové praxe, mnoho času výuky i samostudia zabírají předměty, které jsou buď příliš obecné a neaplikované (např. geologie, půdoznalství, ekologie v prvních semestrech studia), nebo se zbytečně moc klade důraz na zapamatování a naučení informací o velkém množství rostlin a dřevin, kde by stačilo mít základ, jelikož v praxi si člověk opět informace dohledává v katalogu nebo spolupracuje se zahradníky. Namísto toho by měl být větší prostor pro praxi v ateliérech, pro praktické ateliérové úkoly na škole a rozvoj studentů v oblasti, která je zajímá. U zpracovávaných projektů dávají vyučující nedostatečně konstruktivní nebo žádnou zpětnou vazbu, což je asi to nejdůležitější v procesu učení. Studenti nejsou žádným způsobem motivováni k vlastní iniciativě a rozvoji v oboru.

šmankote
17. 12. 2023

Naša fakulta je super a myslím si, že štúdium nie je vôbec náročné, keď sa nato človek úplne nevykašle. Vyučujúci sú väčšinou super a často hrozne ochotní. Prepojenie znalostí do praxe bude po škole trošku náročnejšie, ale ono to asi nikdy nie je úplne jednoduché. Inak si myslím, že fakulta ponúka kvalitné vzdelanie.

ZdenyBobi
5. 12. 2023

Overall dobra skola, ale samostudium neni moje silna stranka a tim padem je to pro me narocnejsi nez pro prizpusobivejsi jedince

Bbbolty
6. 8. 2023

Nekvalitně sestavené studijní plány plné výplňových a zbytečných předmětů. Jednotlivé ústavy jsou někdy na vysokých úrovních, ovšem fakulta jako celek zaostává zbytečnou byrokracií a administrativou

alzbi7794
10. 7. 2023

Byla jsem rok na PEF a studium je velmi teoretické a dle mého není tolik teorie potřeba.

andelkacookie
1. 6. 2023

Nevím, co si o této škole myslet. Strávil jsem zde jeden rok a přecházím jinam. Špatné zkušenosti začaly ještě před zahájením výuky v září, potřeboval jsem se dostavit na studijní oddělení a do informačního centra (vždy v hodiny, kdy tam někdo měl sedět) a nikdo tam 4x po sobě v různé dny nebyl a já si nemohl vyřídit to, co jsem potřeboval, i když na stránkách i dveřích bylo napsáno, že má být otevřeno, takže cesta na fakultu byla úplně zbytečná. Ten poslední den, co jsem tam šel, jsem se už pak šel někoho zeptat, co mám dělat a paní mi řekla, že to, že teď nefungují, zapomněli vyvěsit a že si mám počkat. Co se týče předmětů - matematika měla asi nejvyšší úroveň, na zápočty i zkoušku se dalo v pohodě naučit, vyučující poskytne ukázkové testy. Cvika byla povinná (ale stačilo, když vás někdo zapsal do papíru docházky) a počítaly se příklady. Přednášky nepovinné, ve výsledku tam nemělo smysl chodit, braly se tam věci moc do podrobna, což k ničemu moc nebylo. Makroekonomie = cvičení povinné, docházka se hlídá, na přednášce jsem byl jednou, přednášející probíral moc rychle, až se to nedalo stíhat. Zápočty byly docela v klidu. Na zkoušku se dá naučit z otázek, co tu někde jsou vystavené. Sociologie hrůza, pan vyučující nevěděl, koho učí, nechodil připravený, přednášky neměly strukturu a vlastně jsme se nic nedozvěděli, chodil pozdě klidně i půl hodiny, vrchol byl, když nevypsal termíny zkoušky a pak jsme se uprostřed ledna v úterý večer dozvěděli, že v pátek je online zkouška a že měl problémy se zadáváním termínů zkoušek do systému, což by ale studenty vůbec nemuselo zajímat, protože celá tahle situace byla v rozporu s vnitřním řádem univerzity = vyučující má povinnost stanovit zkouškové termíny minimálně 2 týdny před zahájením zkouškového. Tohle studijní oddělení nijak po upozornění neřešilo. ZAP byl zmatek, na to, že to je předmět za 2 kredity, tak bylo potřeba hodně úsilí. ZPŘ bylo docela fajn, i když zápočet i zkouška byly nepřiměřeně těžké. 2. semestr velice nezajímavé předměty. Možná to byla jen nešťastná souhra událostí, ale jsem rád, že jsem přešel. Přijde mi, jak kdyby většina vyučujících ani učit nechtělo a to nepůsobí dobře na motivaci studujících. Existují samozřejmě výjimky. Pokud potřebujete na rok nepřijít o status studenta a mezitím se třeba učit na přijímačky na jinou školu a pak přejít, tak to je možná pro to dobrá volba. Kvalitu nečekejte.

WeakHelp
19. 5. 2023

Jedno z nejlepších rozhodnutí mého života. Většina vysokých škol není úplně tak o vzdělání, jako o lidech a příležitostech, ke kterým se dostanete. Respektujte vyučující a sebe navzájem. Hlavní je se z toho neposrat.

x007man
1. 3. 2023

Ve většině předmětů je kladen důraz spíše na praxi než na teoretické znalosti, což je za mě dobře.

Otrávenýštudent
20. 1. 2023

Štúdium je náročnejšie ale určite lepšie ako záhradnícka fakulta v Nitre. Ak by som dostal znova na výber, vybral by som opäť Lednicu.

veverka29
19. 1. 2023

U nejtěžších předmětů jsou učitelé podkopávači. Nechápu, že si je tam drží. Přijde mi jak kdyby chtěli vyhazovat schválně.

vsechnodame
9. 1. 2023

Škola dobrá, učitelé vstřícní.

Egal
9. 1. 2023

Studium na této fakultě mě velice baví. Obzvláště oceňuji individuální přístup pedagogů ke studentům, kteří, pokud toho využijí, mohou dosáhnout významných úspěchů.

bara2622
29. 11. 2022

Parádní škola

KuracPalac
17. 10. 2022

obor kynologie vůbec nesouvisí s programem výuky, který nabízí CZU.

katerinabesedova66
17. 6. 2022

Miluji naši fakultu

Dobrá fakulta.

kaktus159
26. 4. 2022

Většina učitelů mi přijde, že neumí učit, ale najdou se i výjimky, kde to učivo podají dobře a i baví. Organizace bývá občas zajímavá. Nejhorší je nepřehledný a občas pochybně funkční informační systém.

Darus
3. 2. 2022

Studovala jsem obor zootechnika na Bc. Programu a za mě je to studium náročné ve stěžejních předmětech jako chemie, anatomie, fyziologie. Odborné předměty byly si myslím dobře prezentované, dost jsme se dostali do praxe na školní statek, který je asi 40 km za Brnem. Za mě spokojenost se studiem, vyučující většinou vstřícní a ochotni, jako všude se najdou výjimky. Státní závěrečná zkouška byla splnitelná a splnila moje očekávání. Kolektiv jak studentů tak profesorů je "rodinného" typu, hodně tomu dodává bydlení na kolejích a místní studentský klub, kde se všichni potkávají. Celkově i život jižní Moravy dodává škole hodně. Ocenila jsem možnost nakouknout do předmětu vinařství, které tady má dlouholetou tradici. Za sebe mohu určitě doporučit. Neodmyslitelně skvělá byla také praxe na pitevně každý týden v anatomii, kde se i lajk, který se s ničím takovým nesetkal, dokázal hodně naučit.

farmářzagra
11. 1. 2022

Jsem tu spokojená. Je tu spousta zajímavých předmětů a možností. Cvičení jsou většinou praktická. Spolužáci super. Učitelé taky většinou velmi profesionální. Studijní obor molekulární biologie a biotechnologie, který dělám, patří k těm náročnějším, takže je potřeba se docela dost učit, ale dá se to zvládnout.

zootechnička
15. 11. 2021

Studium na AF je jako pomyslná cesta k šípkové Růžence. Tři roky roky sekáte roští v podobě studia, poté vás čekají státnice. Titul Bc. je jako ta Růženka na konci. Čeká tam, ale nestojí o vás. Možná by šlo studium přirovnat také k Nekonečnému příběhu, zvlášť pokud jde o úspěšné absolvování zkoušek z předmětu typu Chemie. Cestou také ztratíte hodně kamarádů. Cestu k titulu Ing. nekomuntuji. Hodně štěstí.

pablo_91
15. 11. 2021

Celkem jsem byl spokojený, ale musím přiznat, že nebýt paní Dr. Mocové, tak už bych se na to docela dost dobře vykašlal. Ta jediná dokáže srozumitelně vysvětlit látku, na software je best of a co se týče ostatních předmětů taky super. Já teda měl to štěstí ji mít i na bakalku a musím říci, že super, vstřícná, chytrá vždycky dokázala poradit, řekla, jak to řeší praxe a musím po 3 měsíční brigošce na stavbě říci, že měla pravdu... ve většině případů. Hold praxi nezapřeš a ona v praxi byla, takže asi takhle. Ostatní nic moc, někteří jsou arogantní, jiní vcelku v pohodě. Je to o štěstí při výběru vedoucího závěrečné práce. Já jsem např. věděl, že když se chci flákat, tak mám jít k určitým lidem a projdu, ale já se chtěl něco dovědět, proto jsem si zvolil paní Mocovou a bylo to to nejlepší, co jsem mohl udělat, jo a neměnil bych :-) Takže pokud se někdo rozhodujete, jestli jít sem k nám, OK pojďte a rychle, ideálně hned v prváku, pište Dr. Mocové, většinou si píše čekací listinu a kdo dřív příjde a líbí se jí, ten dřív mele (líbí ve smyslu nápadů, na vzhled, mi přijde, moc nehraje)... Ale např. kámoši taky cosi měřili ohledně dřeva a byli spokojení s vedoucíma, asi obecně bych šel do mladších kolegů a ne do starších, je to jednoduché, starší učitelé většinou moc už nevnímají stavebnictví jako rostoucí, neustále se vyvíjející organismus, ale jako hrobku, no a ti mladí, ti docela ještě umí jít s dobou... Tak pojďte sem a buďte spokojení, jako já :-d :-D :-D

Kicibla
9. 11. 2021

Preferuji spíše samostudium a na této škole mi nesmírně vadí skutečnost, že učitelé nedávají k dispozici prezentace z přednášek/cvičení. Mohu porovnat s MUNI, kde již na začátku roku jsme měli celý přehled například 10-ti prezentací, mohli jsme si je projet kdykoliv, zde si prezentace střeží a to mi tedy nevyhovuje. Asi to má vést k tomu, že budou studenti chodit na přednášky.... Ale proč? Myslela jsem, že učitelům jde o to, aby žáci uměli látku co nejlépe a je jedno, jak se ji naučí. Na této škole to rozhodně neplatí, abyste prošli tak dost často musíte chodit na přednášky... Dávejte k dispozici materiály z výuky, MENDELU! Jinak laboratoře kvalitní, praktická část je vedena dobře. UIS by potřeboval změnu, zasekl se někde před 10 lety. Je nepřehledný. Co bych ještě škole vytkla je, že se v ní necítíte příliš dobře. Škola je stará a nerenovuje se, opravdu zajít si na toalety je nechutné, chtělo by to rozsáhlou rekonstrukci. Celkově bych volila jinou školu, pokud máte na výběr. Další mínus je například to, že na obědy se stojí fronta venku v mrazu, bohužel. Cena jídel nadpůrměrná, porce podprůměrné. Ale velkým plusem je například arboretum, kde je to opravdu nádherné.... Většina předmětů v mém oboru je jen tak, aby tam něco bylo, v konečném důsledku jsou opravdu k ničemu a v dalším studiu ani práci už na ně nenarazíte. Co se týče učitelů, čekala jsem vstřícnější přístup, dle některých komentářů zde.

Caroli17
14. 10. 2021

PEFku a celkově Mendelku mám ráda a nechtěla bych měnit za jinou, ale někdy si říkám, že je až moc náročná. Samozřejmě, že to nejde jen tak posoudit, ale pokud si srovnáte výuku a podmínky na jiných ekonomických fakultách, tak se liší. Vysoké školy jsou spíše určeny pro samostudium a i tady to není vyjímkou. Zajímavé předměty. Možnost zapojení se do spolků. Velký výběr sportovních aktivit. Moderní vybavení a celkově fakulta. Pro dojíždějící jsou koleje od školy velmi blízko. Za mě tedy doporučuji.

wora30
1. 7. 2021

Studuji Lesnictví (kombinovaně). Studium by nebylo až tak náročné, kdybych ho nemusela kombinovat s prací, že. :)) Rozhodně mě to baví, jen nemám ráda ten stres při zkouškách (já vím - a kdo ho rád má..). Popravdě jsem si ale myslela, že bude studium mnohem jednodušší (studovala jsem i úplně jiný obor na jiné VŠ, takže mám s čím porovnat).

231198
13. 5. 2021

Skvělá fakulta. Studium je do jisté míry náročné, ale pokud člověk dává pozor a snaží se, tak se to dá. Někteří vyučující jsou skvělí a snaží se studentům předat znalosti a jsou ochotni s čímkoli pomoct, ale samozřejmě se zda najdou tací, kteří si odvykládají svoje a tím výuka hasne, ale myslím že se takoví se najdou snad na každé škole. Co se týče předmětů, tak jsou zde lehčí a těžší, ale s trochou zájmu a sebezapření, se to dá zvládnout. Areál univerzity je sice menší, ale dostačující. Nachází se zde vše, co by člověk během dne potřeboval. Výhoda je, že se téměř všechyn fakulty nacházejí v jednom areálu, takže se nemusí někam cestovat.

chyres89
10. 5. 2021

Je to super studovat krajinářství, získáte obecný přehled.

LKarly
10. 4. 2021

Škola poskytuje kvalitní vzdělání, bohužel některé předměty typu matematika, mikroekonomie nebo makroekonomie jsou zbytečně moc těžké.

Joža.
24. 2. 2020

Jsem studentem Staveb na bázi dřeva ve 3. ročníku. O dřevostavbách a jejich konstrukci je tady jenom pár předmětů a to až ve 3. ročníku a na konci 2. ročníku. Hodně teorie o všem, ale pro budoucího projektanta většinou zbytečné. Špatně zvolené rozvržení předmětů v jednotlivých ročnících. Třetina předmětů zbytečná, třetina obecná a poslední třetina potřebná nebo zajímavá. Učitelé v celku vstřícní, až na pár výjimek. Je ale škoda, že tyto vyjímky jsou na předmětech, které jsou důležité.

baruncik97
21. 1. 2020

Dobre

sedlacekfilip29
15. 10. 2019

Škola jako taková se mi zdá celkem dobrá, více budu moci posoudit po prvním zkouškovém :)

Margarett1
6. 6. 2019

Nejhorší rozhodnutí v mém životě.

primat535906
9. 1. 2019

Studijní program Stavby na bázi dřeva - jediná světlá tečka na tomto studijním program je paní studijní referentka Čerteková. Pokud vás zajímají stavby běžte jinam. Dejte si raději týdenní intenzivní kurz o dřevostavbách, který poskytují některé firmy, než zabít několik let svého života tady. Sice budete vědět, proč při impregnaci je dub a smrk hůře impregnovatelný, než buk, ale tato znalost vám do reálného života, kdy se chcete věnovat navrhování staveb, je naprosto k ničemu!! Pokud vás zajímá samotná anatomická stavba dřeva, jeho struktura, případně se chcete zavřít v laborkách a tyto věci zkoušet, máte zde neomezený prostor. Praktických věcí reálně použitelných do života se však moc nedozvíte.

Vybrala jsem si školu i obor, na který jsem se dostala. Nemůžu si stěžovat, některé předměty jsou těžší a některé zase lehčí. Je potřeba se více učit, ale dá se to zvládnout. Chvíli je to procházka růžovým sadem a z toho se v jeden týden navalí do každého předmětu něco. Ale jak říkám, dá se to zvládnout.

dobeška
1. 3. 2018

Tato fakulta je naprostý zmatek! Strašlivá organizace, a přístup ke studentům je místy vážně neskutečný. Opakovaně se stává, že vyučující nepřijdou na hodinu bez toho aniž by komukoliv dali vědět. Ke předmětu jsou přiřazeni vyučující, kteří již na fakultě třeba i půl roku ani nevyučují, ale to nikdo neřeší až do té doby, než začně výuka a žádný vyučující nepřijde! Neustále se mění studijní plán v průběhu studia, o čemž samozřejmě na studijním oddělení nemají ponětí. Předměty, které měly nějaký přínos a byly vyučovány kvalitně bych spočítala na prstech jedné ruky. Tato více méně nová fakulta měla jistě dobrý záměr svého vzniku, provedení v praxi je ovšem místy tragické. Nejlepší 3 semestry v rámci studia na FRRMS byly ty, které jsem studovala v zahraničí v rámci Erasmu a bilaterálních dohod, což je jediné plus, které bych v souvislosti s fakultou mohla zmínit!

malibu
24. 1. 2018

výborná škola

Terry.Hol
3. 10. 2017

Prozatím jsem sice v prvním semestru, nicméně mě škola poměrně zaujala. Nevím, zda nejsem jen "ovlivněná" střední školou, ale líbí se mi přístup vyučujících a celkově hodnotím kladně i studijní plány.

tralalala666
17. 9. 2017

Výborná škola aj odbor, odporúčam!

primat730
16. 4. 2017

Tuto školu bych mohl každému ze svých známých vřele doporučit.

primat545550
9. 4. 2017

Škola je v něčem náročná, v něčem méně, srovnání mám přeci jen z doslechu od známých na jiných ekonomkách (VUT, ESF MU). Ekonomické předměty by zasloužily více aplikace do praxe, informatické předměty taktéž. Nechápu na co mně jako lajkovi bude práce v příkazovém řádku nebo sestavování HTML kódu atd., raději bych do předmětů "Informatika pro ekonomy" zahrnula věci, které člověk-neinformatik může využít přímo ve firmě a učíme se o nich jen teoreticky (SCM systém, CRM systém atd.). Organizace na PEF má také své mouchy, někdy masařky. Dozvědět se podstatné informace důležité pro studium (termíny, deadliny, povinnosti) je někdy dost obtížné, vše je stylem nikdo nic neví a jedna bába povídala. Zato e-mailů o sportovních a jiných kurzech má člověk plnou e-mailovou schránku... Jinak si ale nestěžuju. :)

Ondrojd
16. 10. 2016

Se školou jsem velice spokojen. Jen bych si vybral jiné zaměření.

primat495287
5. 4. 2016

zbožňuju tu školu!

primat15553
1. 4. 2016

vyborne i pro tych, kteri neznaju jazyk

Andy0
13. 1. 2016

Strašlivá byrokracie, nikdo studentům nic neřekne, vše se dozvídáme "z druhé ruky", centralizované zkoušení!, změny studijních plánů v průběhu studia

marrythenight
7. 1. 2016

Fakulta je hodně náročná, ale dokáže připravit studenta na budoucí pozici.

Barara14
20. 11. 2015

Studuji Nábytkové inženýrství, které nebylo ve výběru.

JNaK
9. 6. 2015

Škola má nepřehledné informace co se týče zavěrečných prací, najít nějaké směrnice je něco...

kuze
8. 5. 2015

Studijní program Design nábytku

Asha87
7. 5. 2015

agroekologie

DorkaD
29. 4. 2015

Každému bych tuhle školu/obor doporučila.

Liss93
17. 3. 2015

Školu hodnotím jako těžší, ale jde o subjektivní názor, pro objektivní by bylo nutné studovat více stejně zaměřených oborů na různých školách. Vyučované předměty by mohly mít lepší uspořádání (např. anorganická chemie před biochemií) a výuka by měla po celou dobu určitého typu studia probíhat na jednom místě (nyní jeden rok v Brně, další v Lednici). Vyučující jsou ve většině případů odborníci, kteří jen nediktují věci z prezentace, ale ví o čem mluví z praxe.

lukus44
29. 9. 2014

Fakulta je dobrá, na škole jsou fajn lidi a učitelé prima studenský život - jen je potřeba se pořádně učit!

Roxy7
5. 9. 2014

Na této škole je kvalitní pouze katedra Informatiky - naučí, praktické věci se řeší, dobře vysvětleno a super přístup.

macpav
20. 8. 2014

Významný rozdíl v organizaci prezenčního a kombinovaného studia, tedy v pohledu na (ne)možnost zapsání vybraných volitelných předmětů a zaměření tak své specializace vede k nižšímu zájmu o kombinovanou formu studia, která ke škodě zájemců není nabízena ve všech akreditovaných studijních progrmech.

BRZDA_91
31. 5. 2014

Ja som so školou spokojná, ale nemám to s čím porovnať takže asi tak.

macpav
17. 3. 2014

Mendelovu univerzitu považuji za dobrou vzdělávací instituci, která sklidila řadu úspěchů i na poli vědy a výzkumu, a být jejím absolventem je čest, což však neplatí v oblasti pedagogického vzdělání, které nabízí vysokoškolský ústav - Institut celoživotního vzdělávání. Pracovníci zajišťující výuku v této oblasti jsou značně různorodého charakteru a většině z nich chybí praktické zkušenosti z oblasti středoškolského vzdělávání, na které se v rámci svých nabízených studijních oborů zaměřují. V případě, že bych stál před rozhodnutím nové volby studia, rozhodl bych se pro studium stejného nebo jiného studijního programu na jiné univerzitě.

BuanCeol
9. 3. 2014

Zvolila bych jinou školu, protože jsem se hlásila původně na jinou školu, kam mě nevzali, ale jinak je to tu super :). Učitelé jsou až na pár výjimek vpohodě, najdou se tu těžké i lehké předměty - jako všude. Zázemí Mendelu je dobré (hlavně jídelna a informační centrum jsou super) a skripta tu lze vypůjčit na celý semestr. Pro mě super škola :)