×

Potravinářská legislativa

Základy potravinové politiky. Potravinářská legislativa v ČR a EU - historie a současný vývoj legislativy. Evropský úřad pro potraviny (EFSA), systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Strategie bezpečnosti potravin v ČR - SVS, SRS, SZPI, ÚKZÚZ, KHS a ZU. Přehled platných dokumentů, zákonů, vyhlášek, nařízeních a norem. Zákon o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. Systémy řízení kvality - zaměření hlavně na koncepci ISO. Systémy řízení kvality - Správná hygienická praxe (GHP), správná výrobní praxe (GMP), hygienické minimum. Kritické body ve výrobě potravin (HACCP), rizikové kategorie potravin, dodržování hygieny a sanitace. Uvádění potravin do oběhu a označování potravin. Potraviny pro zvláštní výrobu, bioprodukce a biopotraviny, potraviny nového typu, CHOP, CHZO, ZTS, Klasa, Regionální potravina, atd. Potraviny na bázi GMO. Mikrobiologické požadavky na potraviny - nařízení 2073/2005/ES a 1441/2007/ES. Hlavní skupiny chemických škodlivin v potravinách v kontextu potravinářské legislativy ČR. Potravinářská aditiva a antimikrobiální látky. Zdravotní rizika související s dietární expozicí toxickým a antinutričním látkám, možnosti prevence. Hodnocení kvality a nezávadnosti potravin - odběr vzorku, analýza, vyhodnocení. Validace metod, referenční materiály, nové trendy z AOAC.