×
Fikus
Pavián

Jak ušetřit za léto 5 tisíc s ISIC kartou?

ISIC karta je hned po Primátovi nejlepší kamarád každého vysokoškoláka. Je s ní zvyklý chodit do univerzitní knihovny, prokazovat s ní, že je student, občas ji použije na nějakou tu slevu. ISIC však má opravdu obrovský balíček výhod, o kterých většina studentů nikdy neslyšela. Spolu se teď podíváme na to, jak se dá s touto modrozelenou kartičkou (jestli má jiný odstín, promiňte moji barvoslepost) přes léto ušetřit pět tisíc.

1.Vlaky na Slovensku zdarma (mezinárodní)

V roce 2014 byla na Slovensku zavedena doprava pro studenty všech členských zemí EU zdarma. Pokud jste Češi, můžete tedy cestovat na Slovensku vlakem zdarma. Bohužel, jak už to bývá, celá věc není tak jednoduchá. Pokud pojedete mezinárodní spojem s ČD nebo RegioJetem, bude vám ISIC karta stačit. V případě, že se budete chtít na Slovensku pohybovat i regionální vlakovou dopravou, je třeba vyplnit formulář a nechat si vystavit speciální kartu. I tady je však při podávání dobré mít ISIC u sebe. Tady si započítáme jen nějakých 300 Kč, protože nevíme, jak moc rádi jezdíte po Slovensku.

2.Výhodnější tarif

Za tuhle reklamu bohužel nic nedostaneme, ale ten tarif je tak výhodný, že si ji zaslouží i bezplatně. Tarif #jetovtobě od Vodafonu nabízí všem držitelům ISIC karty opravdu skvělý balíček. Za 499 korun dostanete neomezené volání a SMS zdarma a k tomu 10 GB dat. Něco takového běžně stojí minimálně 1 200 Kč, takže počítejme s ušetřením 700 Kč měsíčně, tedy přibližně 1 400 Kč za prázdniny. Jenom pozor, tahle výhodnost je silně návyková, takže po ukončení studia nebo dovršení 27 let budete pociťovat silné abstinenční příznaky. Tedy bude je mít hlavně vaše peněženka. Na druhou stranu už nebudete muset stahovat materiály z Primáta, takže nebudete tolik dat vůbec potřebovat.

3. Kulturní slevy

Pokud uvažujete vyrazit přes léto na nějaký festival, opět při kupování lístků nezapomeňte na svou ISIC kartu. Slevy sice nejsou největší, ovšem takových 10 % dolů ze vstupenky z Colours of Ostrava už je docela dost peněz. Přesněji 500 Kč, které si započítáme do naší slevy. Dále ušetříte na koncertech brněnské filharmonie, Votvíráku, Hip Hop kempu a mnoho dalších.

4. Autobusy

Tohle je balíček 2v1. Jako držitel ISIC karty máte nárok na slevu v autobusech ČSAD a navíc také do největší pojízdné sauny v Evropě. Čtete-li tento článek v zimních měsících, tak do největšího mrazáku v Evropě. Zároveň je možné se prokazovat ISIC místo papírového potvrzení, takže si ho nemusíte zařizovat. Nedá se to však udělat úplně všude, proto se radši podívejte tady, jestli je u vás karta akceptována. Navíc vás čeká sleva 15 %, takže si za několik přejezdů autobusem během léta odečteme dalších 300 Kč.

5.E-shopy – elektronika či sport

Tohle využívá opravdu málo studentů, což je velká škoda. U spousty e-shopů je možné získat s ISIC kartou velmi hezké slevy. Kdo uvažuje nad koupí nového notebooku nebo jiné elektroniky, určitě se mu rozzáří oči nad 15% slevou na všechen sortiment u Alza.cz nebo Euronics. Podobnou výhodu nabízí i spousta dalších internetových obchodů, stačí se podívat na jejich přehled. Při běžné ceně notebooku kolem 15 tisíc se při zmíněné slevě dostaneme na ušetřenou částku v hodnotě 2 200 Kč. A proč byste si měli vlastně kupovat notebook přes léto? Protože máte na výběr dost času a nestane se vám, že počítač klekne dvě hodiny před deadlinem pro odevzdání seminárky.

(6. Lajna kokainu – podle amerických vědců je ISIC karta nejvhodnějším zařízením k rovnání kvalitních lajniček kokainu. Může se jí vyrovnat pouze karta zdravotního pojištění, díky níž vás při přehnané dávce rovnou zjistí vaši pojišťovnu.)

A jsme na konci. Že nám to nevyšlo přesně na pět tisíc, jenom na 4 700 Kč? No, jsou prázdniny, komu by se chtělo přesně počítat. Zbylých tři sta si připočtěte za čas, který jsme vám díky rychlému shrnutí ušetřili a vy jste jej nevyplýtvali na zdlouhavé hledání. Celkově ji však můžete využít ve 130 zemích světa a tady v ČR máte nárok na cca 2 200 slev, což je obrovský počet. Než se tedy někam vydáte, napřed se raději podívejte, jestli nemůžete ušetřit nějakou korunu. Základním znakem většiny studentů je přeci nedostatek peněz, tak ať máte i v příštím semestru na jídlo a banány.


Autor
Fikus
Vytvořeno
6. 7. 2018
Tagy
reklama