Omlouváme se, ale vyskytla se neočekávaná chyba a Váš požadavek se ztratil v nekonečné džungli našich stránek. Zkuste to znovu nebo jděte spát.

Opravdu nechceš primáta vyzkoušet?

Zabere to jen pár sekund
a získáš přístup k desítkám tisíc materiálů!

Přihlaš se nickem a heslem nebo snadno přes Facebook

zapomenuté heslo

Partnerské právní kanceláře

Brno - Radnická 14/16 webové stránky - www.tschopl.cz
kontaktní email - info@tschopl.cz
Praha - Sokolská 60 webové stránky - www.akbsn.eu

Řízení pod vlivem alkoholu

celkem příspěvků: 18; stránka: 1
Re: Řízení pod vlivem alkoholu
22.3 v 14:55
S postižením bych nerad počítal :-) (smile emoticon) ale s postihem se občas počítat musí.
To, že někdo musel zaplatit peněžitou sankci a ještě byl bez řidičáku není v rozporu s níže uvedeným - mohlo se jednat o uložení peněžitého trestu spolu se zákazem činnosti. Tedy pokud šlo o více než 1 promile (což je hranice podle judikatury, pro odlišení přestupku a TČ, v žádném předpise ji nenajdete).
Pokud to soudem neproběhlo, pak je zde varianta druhá, a to že to bylo ještě v době, kdy Draeger nepostačoval jako důkazní prostředek (před 1.1.2009) a pokud dotyčný odmítl jet na krev, dostal vysokou pokutu podle přestupkáče za odmítnutí + mu bylo odňato řidičské oprávnění, ale vyhnul se tím soudu v případě, že měl nad 1 promile.
Podrobnosti lze najít srovnáním stávajícího a předchozích znění právní úpravy.
Studentský účet
banánů: 136
22.3 v 13:59
já teda vlastní zkušenosti nemám, ale znám pár lidí, které chytli v autě a nadejchali dost, a dostali jak pokutu tak jim vzali i řidičák(a to nemeli záznamy z minula), takže raději bych počítala s obojím postižením
Studentský účet
banánů: 267
20.3 v 14:05
Předpokládal jsem, že byť i jen lehce poučeným laikům je jasné, že NEBO = "lze i kumulativně" (občas se lze v článcích setkat s "a/nebo"), ale protože jsem na tuto neznalost narazil u kamarádova syna, který se letos hlásí na práva a logiku, výroky atd. na škole neměl a taky si NEBO vykládal jako "to nebo to, ale obojí ne", děkuji Rys113 za upřesnění.
Ono vůbec výklad některých právních předpisů je oříšek (i když někdy i sranda), proto je dobré seznámit se i s teologickým výkladem. Ale to už sem nepatří :) (smile emoticon)
Studentský účet
20.3 v 12:54
Opět špatně! Vysvětlení najdeme v § 53 tr. zákoníku, kde je mimo jiné uvedeno: "Stanoví-li zákon za některý trestný čin několik trestů, lze uložit každý tento trest samostatně NEBO I VÍCE TĚCHTO TRESTŮ VEDLE SEBE...", což je příklad zrovna k § 274 tr. zákoníku,tedy nejen jeden se zde uvedených trestů. V praxi soudů jde ve většině případů o kombinaci zákazu činnosti a peněžitého trestu. Vyjímečně, zejména při recidivě o odnětí svobody. Dále zde přichází do úvahy možnost uložení některého z trestů uvedených v § 52 tr. zákoníku. V praxi zde zejména přichází do úvahy trest obecně prospěšných prací (§ 52/1 c) tr. zákoníku).
Doufám, že teď je to zcela jasné!
Studentský účet
banánů: 3
8.2 v 16:47
Tak znova:
trestní řízení - jedním z druhů trestů (viz § 52 z.č.40/2009) je peněžitý trest (viz § 67 aj.), trestní zákoník pojem pokuta nezná, tím se to dá odlišit od přestupkáče
přestupkové řízení - jedním z druhů trestů (viz § 11 z.č.200/1990) je pokuta
Skutková podstata trestného činu/přečinu (lidově "paragraf") obsahuje druh/druhy trestu/trestů, který/é lze za daný skutek uložit. U některých je lze uložit kumulativně, tj. i více najednou, u některých jen jednu z nich. Pokud lze uložit více trestů najednou, je na soudu, jak se rozhodne, ostatně stejně jako u výše či zda svolí k podmíněnému upuštění od potrestání, o kterém už jsem psal.
Ohrožení pod vlivem návykové látky - § 274 TZ:
(1) Kdo vykonává ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán,
a)způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 havárii, dopravní nebo jinou nehodu, jinému ublížení na zdraví nebo větší škodu na cizím majetku nebo jiný závažný následek,
b)spáchá-li takový čin při výkonu zaměstnání nebo jiné činnosti, při kterých je vliv návykové látky zvlášť nebezpečný, zejména řídí-li hromadný dopravní prostředek, nebo
c)byl-li za takový čin v posledních dvou letech odsouzen nebo z výkonu trestu odnětí svobody uloženého za takový čin propuštěn.
Tedy za 274ku lze uložit BUĎ odnětí svobody NEBO peněžitý trest NEBO zákaz činnosti.
Studentský účet
8.2 v 16:33
Takze kdyz mi na vyslechu rekli ze to nejde do spravniho rizeni ale rovnou na samosoud tak pokuta nehrozi jestli sem pochopil? diky za odpoved
Účet středoškoláka
banánů: 8
3.2 v 09:05
2 Daniels: Děkuji že souhlasíš, ale napsal jsi nesmysl. Peněžitý trest je jeden z druhů trestů, které lze uložit i za přečin a trestný čin, umožňuje-li to daná skutková podstata. Např. právě přečin podle § 274 trestního zákoníku - "Kdo vykonává ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti."
Takže podrobněji - pokud to naberou jako "trestňák", resp. přesněji v tomto případě jako přečin, což podle mne 100%, tak - pokud jsi v minulosti již neměl oplétačky se zákonem - máš relativně velkou šanci na podmíněné upuštění od potrestání, tj. žádný peněžitý trest, žádný zákaz činnosti, žádná podmínka a žádný zápis v rejstříku, tedy pokud ve zkušební době budeš sekat latinu. Záleží ale na soudu, takže pokud Ti nějaký trest bude chtít uložit, s ohledem na to, že jsi student, přikročil by pravděpodobně právě k zákazu činnosti, ale je to na něm, nemusí na to brát ohledy. Důležité je, že může uložit jen jeden z trestů, nikoliv tedy 2 či všechny 3 dohromady.
Studentský účet
2.2 v 22:12
Na úhradě trestu nezáleží zda jsi student nebo pracující. Souhlasím s tvrzením, že peněžitý trest nemůžeš dostat, pokud se jedná o trestný čin. Peněžitý trest je pouze u přestupku. V tomto případě je pro tebe možná trestný čin, neboť nemusíš nic platit, ale budeš mít zápis v trestním rejstříku. Souhlasím plně s Miguello. Pokud se jedná o první trest a ne o recidivu, tak dostaneš maximálně podmínku.
Studentský účet
banánů: 182
30.1 v 16:48
Platí co jsem psal 3.10., jen doplním, že v případě § 307 TŘ se neukládá žádný trest, pokud je splněna podmínka "dobrého chování" po dobu zkušební doby.
Pokud soud přikročí k potrestání a uloží pokutu, není omezen, stejně jako není omezen dobou, po kterou odejme ŘP.
Nepleť si pokuty za přestupek (do 0,3 prom. a odmítnutí).
Snad jsem se vyjádřil srozumitelně, spěchám.
Studentský účet
30.1 v 16:40
Dobry den chci se zeptat nadychal jsem 1,53 promile tudiz statni zastupce urcite poda trestni oznameni a moje otazka zni zda li je pokuta 25 000kc az 50 000kc je nevyhnutelna ikdyz jsem jeste student a nemohl bych to jak zaplatit? dekuji
Účet středoškoláka
30.1 v 16:23
Dobry den chci se zeptat nadychal jsem 1,53 promile tudiz statni zastupce urcite poda trestni oznameni a moje otazka zni zda li je pokuta 25 000kc az 50 000kc je nevyhnutelna ikdyz jsem jeste student a nemohl bych to jak zaplatit? dekuji
Účet středoškoláka
3.10 2011
Pokud budeš mít slušné vystupování a slušnou minulost (a bude normální jak policista, tak státní zástupce) + k činu se doznáš (náhrada škody zde není pokud škoda nevznikla), pak státní zástupce může v přípravném řízení zastavit trestní stíhání podmíněně (§ 307 TŘ), tj. uloží zkušební dobu a pokud se osvědčíš, nemáš žádný záznam v rejstříku trestů, zatímco v případě uložení trestu, byť podmíněného, by byl.
Do protokolu lze samozřejmě i uvést, zda jsi schopen či nikoliv hradit příp. peněžitý trest. Samozřejmě to už je na Tobě zda si vybereš peněžitý trest a kratší dobu bez řidičáku nebo naopak, i když nemusí to být pravidlo, tak či tak záleží na soudu.
Studentský účet
3.10 2011
přesně tak, navíc soud dává menší pokuty než v přestupkové sazbě, s odnětím řidičáku určitě počítej
Studentský účet
banánů: 4
8.6 2011
Pokud je to první trest tak to není tak hrozné. Po polovině uplynutí trestu můžeš zažádat o upuštění od zbytku trestu, což bývá ve většině případů schváleno.
Studentský účet
banánů: 182
21.5 2011
Pokud jsi nadýchal poprvé, určitě u soudu dostaneš pokutu, zákaz řízení tak na 12 měsíců typuju a podmínku. Sednout si určitě nepůjdeš.
Studentský účet
17.5 2011
Dobrý den! Moc Vám děkuji za odpověď!
Teď si budu dávat větší pozor. Ještě jednou děkuji. (Y) (thumbs_up emoticon)
Administrátor
banánů: 1069
17.5 2011
Dobrý den,

vás asi nepotěším. Nadýchat 2,34 promile (a obecně víc než 1 promile), znamená být ve "stavu vylučujícím způsobilost" a to už nemusí být jenom o bodech, i když těch podle silničního zákona dostanete 7.
Máte veliké štěstí, že se nic nestalo, nicméně vaše jednání by i tak mohlo být klasifikováno jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky podle §274 odst. 1 trestního zákoníku, za který může být uložena nejen pokuta, ale i trest odnětí svobody až na jeden rok.

Raději se řízení pod vlivem napříště vyvarujte a dávejte si pozor i na ostatní přestupky, abyste nepřišel o řidičský průkaz.
Studentský účet tohoto fóra
banánů: 165
Řízení pod vlivem alkoholu
15.5 2011
Dobrý večer :-) (smile emoticon)
Jaká je trestní sazba za řízení auta pod vlivem alkoholu? Dnes po zápasu jsem nadýchal 2,34. Nic jsem nezpůsobil, ale zastavila mě policejní hlídka. Kolik mohu dostat bodů?
Administrátor
banánů: 1069
celkem příspěvků: 18; stránka: 1